Μουσικά ταξίδια στην Ευρώπη: Αθήνα

Στα προηγούμενα δύο μουσικά ταξίδια σε πόλεις της Ευρώπης επισκεφτήκαμε διαδοχικά τη Βιέννη και τη Λισαβόνα. Ακούσαμε βαλς και κλασική μουσική, μελαγχολήσαμε και νοσταλγήσαμε με τα fados. Η περιήγηση αυτή τη φορά περιλαμβάνει μία πρωτεύουσα του νότου της Ευρώπης, πολύ πιο κοντά μας. Αναφέρομαι, φυσικά, στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εύκολος προορισμός για τους πολλούς, δύσκολη επιλογή ως μουσικός προορισμός γιατί πολύ απλά δεν την έχουμε συνηθίσει με αυτό τον τρόπο! Τι μπορεί όμως να δει ο επισκέπτης στην πόλη που να σχετίζεται με μουσική;

shutterstock_120997144

shutterstock_507053746

Καταρχάς, παρά την οικονομική κρίση και τα μεγάλα προβλήματα, η Αθήνα συνεχίζει και διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στις περιφερειακές μητροπόλεις της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου. Αργά αλλά σταθερά φαίνεται ότι κερδίζει κάποιες θέσεις ως προς την επιλογή για city break ή και long weekend. Εμάς, ως μόνιμους κάτοικους, μπορεί να μη μας φαίνεται, είναι όμως αρκετοί όσοι επιλέγουν να έρθουν στην πόλη για τα ψώνια και την διασκέδασή τους ταξιδεύοντας από κάπου πιο μακριά. Είτε από Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ είτε και πιο μακριά, υπάρχει κόσμος που κάνει την στάση του στην Αθήνα για να απολαύσει κάτι παραπάνω από τα αρχαία και τα γενικότερα αξιοθέατα.

shutterstock_524858500

Όσον κι αν δεν αρέσει σε πολλούς, κυρίαρχη διασκέδαση στη χώρα αποτελούν τα “νυχτερινά κέντρα πολιτισμού” – όπως τα ονόμαζε παλιότερα αείμνηστος πολιτικός – τα γνωστά μπουζούκια. Με ανατολίτικες επιρροές, τα μπουζούκια έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος και έχουν προσαρμοστεί στην κρίση. Έτσι, το πρόγραμμα είναι συνήθως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι σε κάποιες περιπτώσεις – ενώ παλιότερα ήταν έως και καθημερινά. Έχουν το φανατικό κοινό τους, ενώ η κρίση έχει φέρει την σύμπραξη πάλαι πότε μεγάλων ονομάτων, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης – θαμώνας να βλέπει μεγαλύτερο ρεπερτόριο. Είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, ένα κομμάτι στο οποίο φαίνεται και μέρος του ψυχισμού μας – με την καλή ή την κακή έννοια.

shutterstock_483095329

Για τις πιο ήπιες απολαύσεις, υπάρχουν τα κουτούκια/ ρεμπετάδικα/ μουσικές σκηνές. Συνήθως είναι μετά φαγητού και ποτού. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το γεύμα του συνοδεία μουσικής, είτε οργανωμένης σκηνής είτε απλώς μία με δύο φωνές και ορισμένα βασικά μουσικά όργανα (συνήθως μπουζούκι και παραλλαγές του, κιθάρα και λοιπά έγχορδα, πνευστά και κρουστά). Τα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά βρίσκονται στο κέντρο ή πέριξ – Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Πλάκα. Σε αρκετούς από τους ντόπιους φαίνονται “τουριστικά” και τα απαξιούν, παραγνωρίζοντας ότι πχ για τον κάτοικο της Λισαβόνας το ίδιο είναι το Bairro Alto (η τουριστική περιοχή της Λισαβόνας με τα πολλά μαγαζιά). Καμία φορά έχει αξία να δει κανείς την πόλη του με την ματιά του επισκέπτη, βοηθάει να την αγαπήσει.

shutterstock_510403450

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στην Αθήνα, κατά την άποψή μου, είναι οι υπαίθριες συναυλίες. Ξεκινούν από την άνοιξη και συνεχίζουν ως το τέλος του φθινοπώρου. Κάθε πλατεία, κάθε παλιό νταμάρι, κάθε προσαρμοσμένος χώρος μπορεί να γίνει συναυλιακός, προσφέροντας κομμάτι στη μυσταγωγία των συμμετεχόντων. Ο καλός καιρός του τόπου μας σε συνδυασμό με την προσβασιμότητα σίγουρα βοηθάνε. Το ρεπερτόριο μπορεί να ποικίλει, η συμμετοχή στο δρώμενο όμως είναι κοινή. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε την πόλη, η εμπειρία πάντα αξίζει.

Η ομάδα της Travelplanet24 βρίσκεται σε διάφορα μέρη στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε, έχετε τις εξής επιλογές:

– βρείτε μας στη σελίδα του travelplanet24.com στο Facebook,
– γραφτείτε στο κανάλι της Travelplanet24 στο YouTube,
– ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα μέρη μέσα από τις περιπλανήσεις της ομάδας μας στο Foursquare,
– ακολουθήστε μας στο Twitter @travelplanet24,
– γραφτείτε στο RSS feed του blog μας.

About kitsosmitsos

kitsosmitsos

Ο Χρήστος είναι Blogger με έμφαση στα ταξιδιωτικά και μπορείτε να τον βρείτε στο twitter, στο google+ και σε άλλα social media channels ως kitsosmitsos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment