Μουσικά ταξίδια στην Ευρώπη: Λισαβόνα

Η περιήγηση σε μουσικές πρωτεύουσες συνεχίζεται με επόμενες στάσεις μετά τη Βιέννη. Σε προηγούμενη επίσκεψη ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όπερα, βαλς, οπερέτες, η περίφημη Φιλαρμονική της Βιέννης και οι διάσημοι παλιοί κάτοικοι της πόλης, μουσικοί, συνθέτες και λοιποί έχουν δώσει αυτό τον άτυπο τίτλο. Στη σημερινή ανάρτηση μεταφερόμαστε από την καρδιά της Ευρώπης σε ένα από τα νοτιότερα άκρα της. Στάση μας η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα.

 shutterstock_548344258

Έχουμε επισκεφτεί παλιότερα τη Λισαβόνα είτε για κρασί, βακαλάο και αναμνήσεις, ενώ είχαμε δει και ειδικότερα τη συνοικία Belem με τα όμορφα και ιδιαίτερα αξιοθέατα. Αυτή τη φορά, παρέα με τα περίφημα πορτογαλικά κρασιά, θα απολαύσουμε τη μουσική παράδοση της χώρας. Αναφερόμαστε φυσικά στα περίφημα τραγούδια φάδο (ή φάντο ή fado). Αν και πρώτη αναφορά για το μουσικό αυτό είδος γίνεται περίπου την δεκεατία του 1820, οι ρίζες του είδους σίγουρα απαντώνται αρκετά νωρίτερα – σύμφωνα πάντα με την έγκυρη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Fado στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα (πεπρωμένο), γεγονός που αποτυπώνεται μοιρολατρικά στο μελαγχολικό τους αποτύπωμα. Καθώς η Πορτογαλία είναι ναυτική χώρα που έχει περάσει περιόδους οικονομικών κρίσεων, τα τραγούδια αναφέρονται συχνά σε αυτά τα δύο κυρίαρχα στοιχεία: την φτώχεια και τη θάλασσα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει παραλληλισμός με την ελληνική ναυτική – νησιωτική μουσική παράδοση σε ορισμένες εκφάνσεις της.

shutterstock_127382930

Τα τραγούδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Πορτογαλία και όχι μόνο. Μέσα από τα φάντο έχουν αναδειχθεί αλλά και τα έχουν αναδείξει διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Αμάλια Ροντρίγκεζ, η Ντούλτσε Πόντες και το συγκρότημα Madredeus – που είναι από τα προσωπικά αγαπημένα μου. Τα φάντο της Λισαβόνας είναι κάπως πιο ζωηρά και χαρούμενα από τα αντίστοιχα της Κοϊμπρα – που είναι οι βασικότερες “σχολές” του συγκεκριμένου μουσικού είδους.

shutterstock_425815729

Για να απολαύσει και να γίνει μέρος της εμπειρίας ο επισκέπτης της πόλης πρέπει να επισκεφτεί ένα από τα fado houses. Πολλά τουριστικά εστιατόρια και μπαράκια προσφέρουν κομμάτι της εμπειρίας, η κορύφωση όμως συνήθως προέρχεται από μικρότερα συνοικιακά μαγαζιά και ταβέρνες, κυρίως στην Alfama και το Bairo Alto (συνοικίες της Λισαβόνας). Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες, ενώ συνήθως υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση. Αυτά όμως ξεχνιούνται όταν βγουν στην πίστα αρχικά τα όργανα (συνήθως κιθάρα και βιόλα) και κατόπιν ο τραγουδιστής ή η τραγουδίστρια. Η μυσταγωγία, ο χαμηλός φωτισμός, η λυρικότητα της έκφρασης, η μουσική και η χροιά της φωνής κάνουν τον επισκέπτη συμμέτοχο της όλης διαδικασίας. Ακόμη και όσοι δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα, καθώς τα πορτογαλικά είναι στις πιο σπάνιες γλώσσες που μαθαίνει κανείς, εντούτοις έχει την αίσθηση ότι καταλαβαίνει το νόημα ακόμη και τα λόγια. Αν αφεθεί κανείς σε αυτή την εμπειρία μπορεί να έρθει πιο κοντά στην καρδιά και την ψυχή της Πορτογαλίας και της Λισαβόνας ειδικότερα.

shutterstock_543804754 (1)

Βγαίνοντας από την παράσταση θα αισθανθεί σίγουρα ο οποιοσδήποτε μία ελαφριά μελαγχολική διάθεση, στοχαζόμενος τον πόνο, τον έρωτα, τη ζωή την ίδια. Για να είστε σίγουροι ότι θα επιλέξετε την καλύτερη και πιο αυθεντική εμπειρία, ρωτήστε στο ξενοδοχείο ή στο οίκημα στο οποίο έχετε κανονίσει την διαμονή σας.

Αν θες και εσύ να ταξιδέψεις στη Λισαβόνα, κλείσε εισιτήρια εδώ τώρα!

Η ομάδα της Travelplanet24 βρίσκεται σε διάφορα μέρη στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε, έχετε τις εξής επιλογές:

– βρείτε μας στη σελίδα του travelplanet24.com στο Facebook,
– γραφτείτε στο κανάλι της Travelplanet24 στο YouTube,
– ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα μέρη μέσα από τις περιπλανήσεις της ομάδας μας στο Foursquare,
– ακολουθήστε μας στο Twitter @travelplanet24,
– γραφτείτε στο RSS feed του blog μας.

About kitsosmitsos

kitsosmitsos

Ο Χρήστος είναι Blogger με έμφαση στα ταξιδιωτικά και μπορείτε να τον βρείτε στο twitter, στο google+ και σε άλλα social media channels ως kitsosmitsos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment