Ελληνικά νησιά που φαίνονται…παράταιρα

Ομολογουμένως το τίτλος είναι κάπως περίεργος. Ο χαρακτηρισμός παράταιρος μπορεί να παρεξηγηθεί εν μέρει, από την άλλη ταιριάζει στα συγκεκριμένα νησιά με την καλή, πάντα, έννοια. Υπάρχουν ορισμένα νησιά που γεωγραφικά ανήκουν σε κάποιο σύμπλεγμα ή περιοχή, διοικητικά κάπου αλλού, αλλά ουσιαστικά θα μπορούσαν να βρίσκονται είτε κάπου ενδιάμεσα. Η κουλτούρα και η αύρα που βγάζουν είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, καθώς περιλαμβάνει ενδιάμεσα στοιχεία τα οποία ξεχωρίζουν και τα κάνουν να φαίνονται παράταιρα.

  shutterstock_35648623 (1)

shutterstock_35648641

Σε παλιότερη ανάρτηση έχουμε επισκεφτεί τα Κύθηρα ή Τσιρίγο σύμφωνα με παλιότερη ονομασία. Τα Κύθηρα ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Βρίσκονται σε κομβικό σημείο, εκεί που στην ουσία συναντώνται τρία πελάγη: το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος. Διοικητικά ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων που περιλαμβάνει επίσης τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την περιοχή της Τροιζηνίας, ενώ μέχρι πρόσφατα ανήκαν στην Νομαρχία Πειραιά. Το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, νοτιότερα της Ελαφονήσου και του ακρωτηρίου Μαλέας (Κάβο Μαλιά).

shutterstock_66952597

Παρότι διοικητικά ανήκει στα Επτάνησα, οι επιρροές που έχει το νησί ως προς την αρχιτεκτονική είναι πλησιέστερες και αποτελούν μίξη των αντίστοιχων των Κυκλάδων, με λίγο από Κρήτη και νότια Πελοπόννησο λόγω γειτνίασης. Άσπρα σπιτάκια, πέτρινα κτίσματα και το τοπίο γενικότερα δεν αποτελεί το συνηθισμένο επτανησιακό. Παρόμοια επίδραση υπάρχει και στα φαγητά και τις γεύσεις γενικότερα, όπου εκτός από την κρητική κουζίνα, έχει δεχτεί επιρροές και από την αντίστοιχη κυπριακή.

shutterstock_50968969

Το γεγονός ίσως συνδέεται και με τη μυθολογία, καθώς η θεά Αφροδίτη αναδύθηκε αρχικά στα Κύθηρα πριν καταλήξει στην Πάφο της Κύπρου, παρασυρόμενη από τα κύματα. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα έχει υπόψιν του ο επισκέπτης ώστε οι προσδοκίες του να είναι αντίστοιχες. Το νησί είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο, καθώς οι μίξεις αυτές συνήθως έχουν θετικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά γίνονται περισσότερο κατανοητά χορεύοντας τον τσιριγώτικο χορό, καθώς όπως οι περισσότεροι χοροί, περικλείουν την κουλτούρα, την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής της κάθε περιοχής.

 shutterstock_414110230

Φεύγοντας από τα Επτάνησα και τα Κύθηρα, μεταφερόμαστε στην άκρη του Αιγαίου που βρίσκεται μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκάνησων. Εκεί βρίσκεται η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά, όπως την λένε οι ντόπιοι. Η Αστυπάλαια διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα, γεωγραφικά και περισσότερο πολιτισμικά είναι πιο κοντά στις Κυκλάδες. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά από Πειραιά κυρίως από τις γραμμές που καλύπτουν αρκετά κυκλαδικά νησιά.

shutterstock_414786718

Το κάστρο θυμίζει κάτι από Δωδεκάνησα με τις ενετικές επιρροές, η Χώρα όμως σίγουρα είναι πιο κοντά στο κυκλαδικό στυλ αρχιτεκτονικής με τα μικρά άσπρα σπιτάκια, τα στενά δρομάκια και τις αυλές των σπιτιών. Άλλο χαρακτηριστικό τοπωνύμιο που θυμίζει πολύ έντονα Κυκλάδες είναι οι ανεμόμυλοι της χώρας – μία εικόνα που σίγουρα μένει σε κάθε επισκέπτη του νησιού, καθώς μαζί με το κάστρο είναι τα περισσότερο φωτογραφημένα σημεία του νησιού. Όπως κάθε νησί της περιοχής έχει τα μελτέμια του, η γεωμορφία όμως με το σχήμα σαν πεταλούδα επιτρέπει να βρει κανείς μέρος που δε φυσάει για να απολαύσει το μπάνιο του.

 shutterstock_414110221

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις των όμορφων και ιδιαίτερων νησιών, δείχνει ότι η γεωγραφία είναι κάτι το σχετικό. Οι επιρροές, η κουλτούρα, η γαστρονομία, ο πολιτισμός ταξιδεύουν και επηρεάζουν την κάθε περιοχή με τον δικό τους τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό το καθένα. Για να τα διαπιστώσει κανείς, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τον κάθε τόπο και να τον απολαύσει!

shutterstock_366866582

Αν θες και εσύ να αποδράσεις στα ελληνικά νησιά, κλείσε εισιτήρια εδώ τώρα!

Η ομάδα της Travelplanet24 βρίσκεται σε διάφορα μέρη στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε, έχετε τις εξής επιλογές:

– βρείτε μας στη σελίδα του travelplanet24.com στο Facebook,
– γραφτείτε στο κανάλι της Travelplanet24 στο YouTube,
– ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα μέρη μέσα από τις περιπλανήσεις της ομάδας μας στο Foursquare,
– ακολουθήστε μας στο Twitter @travelplanet24,
– γραφτείτε στο RSS feed του blog μας.

About kitsosmitsos

kitsosmitsos

Ο Χρήστος είναι Blogger με έμφαση στα ταξιδιωτικά και μπορείτε να τον βρείτε στο twitter, στο google+ και σε άλλα social media channels ως kitsosmitsos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment