Εκδρομές γύρω από τη Χίο: Ψαρά και Οινούσσες

Όπως έχουμε δει και σε παλιότερες αναρτήσεις, η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ως νησί είναι γνωστό για τη μαστίχα, αυτό το μοναδικό προϊόν που βγαίνει από τα μαστιχόδεντρα – γι αυτό και το προσωνύμιο Μυροβόλος νήσος. Σε προηγούμενη ανάρτηση μάθαμε για τον ρουκετοπόλεμο που λαμβάνει χώρα κάθε Πάσχα μετά την Ανάσταση στο χωριό Βροντάδος. Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει. Εάν βρεθεί κανείς στο νησί για κάποιες μέρες ημέρες, πέρα από τις όμορφες εκδρομές στα διάφορα χωριά αλλά και την πόλη του νησιού, μπορεί εναλλακτικά να κάνει κάποιες εκδρομές σε κοντινά μέρη με καραβάκι, ώστε να απολαύσει και κάτι διαφορετικό, πέρα από τα συνηθισμένα τουριστικά μέρη.

  shutterstock_261836060

Βορειοδυτικά της νήσου της Χίου βρίσκονται τα Ψαρά. Πρόκειται για ένα μικρό και ήρεμο νησί, μόλις 44 ναυτικά μίλια ή 3,5 ώρες απόσταση από τη Χίο. Ενώνεται με ημερήσια δρομολόγια με καραβάκια με τη Χίο. Το νησί είναι γνωστό από τα μαθητικά μας χρόνια λόγω της καταστροφής και της σφαγής των κατοίκων από τους Τούρκους – τα Ψαρά, παρά το μικρό τους μέγεθος είχαν μεγάλη ναυτική ιστορία και δύναμη. Μάλιστα, το πάθημα ενέπνευσε τόσο τον Νικόλαο Γκύζη με τον περίφημο πίνακα “Η δόξα των Ψαρών” όσο και τους ποιητές Ανδρέα Κάλβο και Διονύσιο Σολωμό.

shutterstock_384853063

Το νησί ενδείκνυται για επισκέπτες που θέλουν ήρεμες διακοπές, μακριά από την φασαρία και την πολυκοσμία. Η Χώρα των Ψαρών εκτείνεται αμφιθεατρικά πάνω από το γραφικό λιμάνι, ενώ τα σπίτια φέρουν τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Μικρές παραλίες περιμένουν τον επισκέπτη να τις επισκεφτεί. Το Παλαιόκαστρο, ο χώρος όπου ήταν το σπίτι του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη και μοναστήρια είναι ανάμεσα στα αξιοθέατα. Καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, μπορεί κανείς να δοκιμάσει φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή, ενώ το μέλι της περιοχής έχει ωραία γεύση.

shutterstock_367448870

Μεταξύ Χίου και των τουρκικών παράλιων βρίσκεται άλλο ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει μικρά νησάκια και βραχονησίδες. Μεγαλύτερο από αυτά είναι η Οινούσσα ή Οινούσσες, όπως είναι περισσότερο γνωστό. Απέχει 9 ναυτικά μίλια από τη Χίο ή αλλιώς μία ώρα. Το φέρι μπόουτ μεταφέρει και αυτοκίνητα, αν και δεν είναι τόσο χρήσιμα στο νησάκι, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές. Οι Οινούσσες φημίζονται για τη ναυτιλία και τους αρκετούς εφοπλιστές – ή πιο σωστά, εφοπλιστικές οικογένειες.

oinoussres

Το νησί έχει ορισμένα αξιοθέατα, κυρίως εκκλησίες και το Ναυτικό Μουσείο, ενώ αγάλματα σχετικά με την ναυτιλία δίνουν ιδιαίτερο στίγμα στο νησί, όπως η Γοργόνα στο λιμάνι. Ο επισκέπτης καλύτερα να αφήσει το αυτοκίνητό του στη Χίο, ώστε να απολαύσει τις βόλτες με τα πόδια στον οικισμό. Άλλα επισκέψιμα νησιά του συμπλέγματος των Οινουσσών είναι το Πατερόνησο που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι, ο Πασάς και ο Άγιος Παντελεήμων. Ακόμη και ως ημερήσια εκδρομή από τη Χίο αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μέρος, τόσο για την ηρεμία όσο και τα γραφικά στοιχεία της περιοχής. Φυσικά και στις Οινούσσες θα φάει κανείς ωραία και φρέσκα ψάρια, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικά νησί, καθώς οι φήμες θέλουν τις εφοπλιστικές οικογένειες που κατάγονται από εκεί να μην επιθυμούν την άκρατη τουριστική εκμετάλλευση.

Η ομάδα της Travelplanet24 βρίσκεται σε διάφορα μέρη στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε, έχετε τις εξής επιλογές:

– βρείτε μας στη σελίδα του travelplanet24.com στο Facebook,
– γραφτείτε στο κανάλι της Travelplanet24 στο YouTube,
– ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα μέρη μέσα από τις περιπλανήσεις της ομάδας μας στο Foursquare,
– ακολουθήστε μας στο Twitter @travelplanet24,
– γραφτείτε στο RSS feed του blog μας.

About kitsosmitsos

kitsosmitsos

Ο Χρήστος είναι Blogger με έμφαση στα ταξιδιωτικά και μπορείτε να τον βρείτε στο twitter, στο google+ και σε άλλα social media channels ως kitsosmitsos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment