Λουξεμβούργο: το μοναδικό Μεγάλο Δουκάτο στον κόσμο

Για μία τόσο μικρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο έχει κάτι το μοναδικό στον κόσμο, βγαλμένο από παραμύθι: είναι Μεγάλο Δουκάτο. Δεν ξέρουμε πώς αισθάνεται ο Henri, ο τελευταίος εναπομείναν Μέγας Δούκας, αλλά εμείς νιώσαμε πολύ ιδιαίτερα με την επίσκεψή μας σε αυτή την μικρή χώρα.

Το Λουξεμβούργο υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Διατηρεί το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ ανεπτυγμένος και αυτό φαίνεται ακόμα και στον λιγότερο ενημερωμένο επισκέπτη καθώς ψηλά κτήρια διεθνών τραπεζών δεσπόζουν στο οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας. Ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει τις 450.000, με τους αλλοδαπούς να αποτελούν το ⅓ αυτών οι οποίοι ζουν αρμονικά ανάμεσα στους ντόπιους και εργάζονται κυρίως στις τράπεζες και τους ευρωπαϊκούς – διεθνείς Οργανισμούς. Πολύς κόσμος εισρέει καθημερινά από τις διπλανές χώρες ενώ πολλοί ευρωπαίοι πολίτες μένουν εκεί και δουλεύουν, καθιστώντας την χώρα σε μία από τις πιο πολυπολιτισμικές στην Ευρώπη.

shutterstock_289558550

Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου είναι η ομώνυμη πόλη του Λουξεμβούργου και ένα μόλις εικοσιτετράωρο είναι αρκετό για να την ανακαλύψει κανείς. Σε αυτή την πόλη υπάρχει μία αντιφατικότητα: από τη μία βρίσκεται η παλιά πόλη, ένα πανέμορφο παραμυθένιο σκηνικό,  που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και από την άλλη το οικονομικό κέντρο, το Kirchberg στο οποίο βρίσκονται υπερσύγχρονα κτήρια, ουρανοξύστες – μεταξύ των οποίων θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γραφεία, διεθνείς τράπεζες, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα.

shutterstock_215154163

Είναι πολύ εύκολο και ευχάριστο να εξερευνήσει κανείς την παλιά πόλη του Λουξεμβούργου με τα πόδια. Είναι γεμάτη από δέντρα, διασχίζεται από ποτάμια, έχει μεσαιωνικά κτίρια, χαριτωμένες καφετέριες, ατμοσφαιρικά μπιστρό και κουκλίστικα ζαχαροπλαστεία, ενώ είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα. Το κάτω επίπεδο είναι χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Petrusse και Alzette και εκεί βρίσκονται οι συνοικίες Grund και Clausen και τα απομεινάρια του φρούριου Τούνγκεν, ενώ το άνω επίπεδο βρίσκεται 300 μέτρα ψηλότερα. Φανταστείτε τι υπέροχη θέα έχεις όταν αγναντεύεις την πόλη από ψηλά!! Θαυμάστε λοιπόν τη θέα στην Κάτω Πόλη από το Chemin de la Corniche που θεωρείται το καλύτερο σημείο για μία πανοραμική άποψη στην πράσινη κοιλάδα των  κάτω συνοικιών.

shutterstock_150268928

Τα σημεία ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο και περιλαμβάνουν: τους υπόγειους διαδρόμους του κάστρου Bock Casemates, την Place de la Constitution την πλατεία Συντάγματος δηλαδή, την οποία κοσμεί το μνημείο της Χρυσής Κυρίας (Gëlle Fra), αφιερωμένο στους πεσόντες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και είναι το σήμα-κατατεθέν του Λουξεμβούργου. Το Παλάτι του Μεγάλου Δουκάτου είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Είναι η επίσημη κατοικία του Μεγάλου Δούκα, και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Rue du Marche aux Herbes, έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Ακριβώς απέναντι από το παλάτι βρίσκεται το περίφημο Chocolate House, όπου θα γευτείτε την καλύτερη ζεστή σοκολάτα της ζωής σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 30 διαφορετικά είδη χειροποίητης σοκολάτας και να ξαφνιαστείτε με τα chocospoons (βρείτε αυτά με το αλκοόλ!). Ενώ για εστιατόρια και καφετέριες κατευθυνθείτε στην πολυσύχναστη Place d’Armes. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται η κεντρική πλατεία της πόλης, η Place Guillaume ΙΙ με το Δημαρχείο και τον νεογοτθικό Καθεδρικό Ναό της Notre Dame ο οποίος χρονολογείται από το 17ο αιώνα, ενώ εκεί βρίσκεται και το τουριστικό γραφείο. Από τη στιγμή που μπαίνεις στην παλιά πόλη, νιώθεις σαν να περπατάς μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Οι πεντακάθαροι δρόμοι, η γοτθική αρχιτεκτονική, τα πετρόκτιστα σοκάκια, το παλάτι και το φρούριο δημιουργούν μία ατμόσφαιρα σχεδόν εξωπραγματική, σαν ένα σκηνικό παραμυθιού που νομίζεις ότι θα στην επόμενη γωνία θα συναντήσεις ιππότες πάνω σε άλογα και βασίλισσες μέσα σε άμαξες.

shutterstock_303037646

Και αν μετά από όλα αυτά νιώσατε ότι μπήκατε σε μία χρονομηχανή, μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε στον αιώνα μας με μια βόλτα στο μοντέρνο Kirchberg, το επονομαζόμενο «Ευρωπαϊκό Κέντρο», του Λουξεμβούργου. Αυτό το προάστιο έχει την υψηλότερη συγκέντρωση τραπεζών στην Ευρώπη και ορισμένα από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

lux

Το παλάτι του Δούκα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Λουεξμβούργου.

lux2

Το άγαλμα Χρυσής Κυρίας (Gëlle Fra) στην κορυφή του 21 μέτρων οβελίσκου από γρανίτη, είναι ένα επιχρυσωμένο άγαλμα που εκπροσωπεί τη Θεά της Νίκης ή την “Βασίλισσα της Ελευθερίας” (Friddenskinnigin στα Λουξεμβουργιανά). Κρατάει ένα δάφνινο στεφάνι και συμβολίζει την στέψη του έθνους. Στο κάτω μέρος του οβελίσκου βρίσκονται δύο χάλκινες φιγούρες, που αντιπροσωπεύουν τους στρατιώτες του Λουξεμβούργου που πολέμησαν για στο πλευρό της Γαλλίας. Η μία φιγούρα βρίσκεται στη βάση του αγάλματος, γιατί πέθανε στην υπηρεσία της χώρας του, ενώ η άλλη κάθεται θρηνώντας για τον νεκρό συμπατριώτη του.

lux3

lux4

Ο γλύπτης των χάλκινων αγαλμάτων είναι ο Claus Cito, από το Λουξεμβούργο ενώ ο δημιουργός της Gëlle Fra είναι άγνωστος. Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1923 και είναι αφιερωμένο στους χιλιάδες κατοίκους του Λουξεμβούργου οι οποίοι εθελοντικά πολέμησαν στο πλευρό των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

lux5

H Γέφυρα της Μεγάλης Δούκισσας Σαρλότ (Grand Duchess Charlotte Bridge) αποτελεί ορόσημο της πόλης.

lux6

Συνδέει την περιοχή Kirchberg με την Limpertsberg. Η γέφυρα έγινε κυρίως γνωστή από τις αυτοκτονίες του κόσμου. Περισσότερα από 100 άτομα έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους πηδώντας από τη γέφυρα από τότε που άνοιξε το 1966.

lux8

To οικονομικό κέντρο Kirchberg, δεν έχει καμία σχέση με την κουκλίστικη παλιά πόλη.

Η νυχτερινή ζωή στην πόλη του Λουξεμβούργου είναι αρκετά καλή. Η σχετικά νεόκτιστη Rue Emile Mousel, ένας δρόμος γεμάτος με μπαρ και κλαμπ δεξιά αριστερά πραγματικά εντυπωσιακός, είναι ο δρόμος του clubbing. Ωστόσο, το ιδανικό μέρος για μια βραδινή έξοδο, όπως μας είπαν οι ντόπιοι, εξακολουθεί να είναι η Παλιά Πόλη. Επισκεφθείτε το hip μπαρ “Urban” τόπος συνάντησης της νεολαίας με χαλαρή ατμόσφαιρα. Σε ένα τέτοιο πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπως το Λουξεμβούργο, είναι περισσότερο από εύλογο η πόλη να προσφέρει εναλλακτικές για όλα τα γούστα και όλες τις κουλτούρες, όπως το El companero για latin μουσικές και το Rochal για ροκ συναυλίες. Αν έχετε διάθεση για πολιτιστικές συζητήσεις και σας ενδιαφέρει η κοινωνιολογία και η φιλοσοφία τότε θα σας αρέσει το Neumünster Abbey. Και αν είστε τυχεροί, μπορεί και να πετύχετε θεατρικές παραστάσεις ή ζωντανές συναυλίες, εκεί που δεν το περιμένετε!

lux9

lux10

Rue Emile Mousel

Για τους λάτρεις των φεστιβάλ:

Ένα από τα πιο περίεργα φεστιβάλ στον κόσμο γίνεται στην πόλη του Λουξεμβούργου κάθε καλοκαίρι: λέγεται “Art on Cows”  και είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε: σας δίνουν αγελάδες-αγάλματα, μπορείτε να τις χρωματίσετε και να τις δείτε εκτεθειμένες στην πόλη! Όσο ιδιόμορφο κι αν ακούγεται, σίγουρα θα πρέπει να είναι πολύ διασκεδαστικό!

lux11

To Λουξεμβούργο γιορτάζει το καλοκαίρι με ένα φεστιβάλ  το “Summer in the city” που ξεκινάει από τα τέλη Ιουνίου και διαρκεί μέχρι αρχές Σεπτέμβρη. Ήδη οι ημερομηνίες για το 2016 έχουν ανακοινωθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://festivals.lcto.lu/fr/summer-in-the-city/page-principale

lux12

Για αυτούς που αγαπάνε το τρέξιμο, τότε αυτό το event είναι για εσάς! Το “Night Run”, που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο και προσελκύει πάνω από 10.000 άτομα ετησίως είναι ένας μαραθώνιος, στα στενά της πόλης του Λουξεμβούργου στο σκοτάδι! Είναι πραγματικά κάτι το μαγευτικό καθώς η διαδρομή είναι φωτισμένη με κεριά, με φωτεινά αερόστατα και μουσικά συγκροτήματα που συνοδεύουν τους δρομείς με ζωντανή μουσική (φαντάζομαι δε θα τρέχουν)! Πρόκειται για ένα πάρτυ σε ολόκληρη την πόλη! Πληροφορίες για ημερομηνίες, για τη διαδρομή και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό το event θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.runinthedark.org/luxembourg

Τις ημέρες των Χριστουγέννων η πόλη φοράει τα γιορτινά της και υποδέχεται το νέο χρόνο με εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης http://www.winterlights.lu/

lux13

Fun facts από το visitluxembourg.com

  • Πολυπολιτισμική και πολύγλωσση αυτή η χώρα. Πάνω από 150 διαφορετικές εθνικότητες ζουν στο Λουξεμβούργο, και αυτό αντανακλά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας: στη γλώσσα, στη γαστρονομία, στις τέχνες, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, κ.λπ. Θα εκπλαγείτε με το πόσες πολλές διαφορετικές γλώσσες ακούγονται στους δρόμους της πόλης και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι μιλούν τουλάχιστον γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά!
  • Το Μεγάλο Δουκάτο έχει τα περισσότερα εστιατόρια στον κόσμο βραβευμένα με αστέρια Michelin. Αδιαμφισβήτητα μία πόλη καλοφαγάδων.
  • Το Λουξεμβούργο έχει βραβευτεί για τα ποιοτικά μονοπάτια που προσφέρει. (“Leading Quality Trails – Best of Europe”). Αυτή η αναγνώριση εγγυάται μια εμπειρία υψηλής ποιότητας στους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δοκιμάστε το “Escapardenne – Eisleck Trail” και το “Mullerthal Trail” – και τα δύο πληρούν τα κριτήρια ποιότητας.

Mερικά χρήσιμα TIPS:

Luxembourg Card

Αγοράζοντας την κάρτα της πόλης του Λουξεμβούργου, μπορείτε να επισκεφθείτε περισσότερα από 70 τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Οι κάτοχοι της κάρτας έχουν δωρεάν είσοδο σε μνημεία και μουσεία, καθώς και δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η διάρκεια της κάρτας είναι για 1, 2 και 3 ημέρες, με κόστος 13€, 20€ και 28€ αντιστοίχως κατ’ άτομο και 28€, 48€ και 68€ αντιστοίχως για 2-5 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.ont.lu/card-en.html

Luxembourg Tourist Office

Τουριστικές πληροφορίες και έντυπο υλικό για το Λουξεμβούργο προσφέρονται από το Γραφείο Τουρισμού στην πλατεία Place Guillaume II.

Ώρες λειτουργίας:

  • Από 1/10 – 31/3: ανοικτό Δευτέρα – Σάββατο από 09.00 – 18.00
  • Από 1/4 – 30/9: ανοικτό Δευτέρα – Σάββατο από 09.00-19.00
  • Κυριακές και αργίες από τις 10.00 – 18.00.
  • Το Γραφείο Τουρισμού παραμένει κλειστό στις 1/1, 1/11, 25/12 και 26/12.
  • Επίσημη ιστοσελίδα: www.lcto.lu.

Η ομάδα της Travelplanet24 βρίσκεται σε διάφορα μέρη στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε, έχετε τις εξής επιλογές:

– βρείτε μας στη σελίδα του travelplanet24.com στο Facebook,
– γραφτείτε στο κανάλι της Travelplanet24 στο YouTube,
– ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα μέρη μέσα από τις περιπλανήσεις της ομάδας μας στο Foursquare,
– ακολουθήστε μας στο Twitter @travelplanet24,
– γραφτείτε στο RSS feed του blog μας.

About livealittle

livealittle

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, όπου και ζει ακόμα. Έχει ζήσει στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στην Αγγλία ενώ κάθε της ταξίδι της γεμίζει το κεφάλι με εικόνες που δύσκολα αποτυπώνονται σε φωτογραφικό χαρτί. Ένα roadtrip στην Καλιφόρνια και η όχι και τόσο καλή της μνήμη την οδήγησαν στη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού ημερολογίου-του μπλογκ της το οποίο τη βοηθάει να κρατάει όλες αυτές τις εμπειρίες ζωντανές. Αν θέλεις να πάρεις μία γεύση επισκέψου το Facebook και το blog της και… ζήσε λίγο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment