Μίνι οδηγός για την επιλογή souvenir

Κάθε ταξίδι είναι μία ολόκληρη εμπειρία, σαν θεατρική παράσταση. Έχει αρχή, μέση, τέλος, προετοιμασία και πρόβες αλλά και το μετά – η αύρα που κουβαλάει κανείς μαζί του και οι αναμνήσεις γεμάτες εμπειρίες. Κάθε ταξίδι έχει τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα κοινά του στοιχεία. Ένα από τα κοινά στοιχεία που είναι παράλληλα ιδιαιτερότητα είναι σίγουρα τα αναμνηστικά σουβενίρ που συλλέγει ο κάθε ταξιδιώτης. Τα σουβενίρ μπορεί να είναι πολλών ειδών, το επιδιωκόμενο σίγουρα είναι η διατήρηση των αναμνήσεων του ταξιδιού και – γιατί όχι; – η συνεχής υπενθύμιση των εμπειριών.

shutterstock_178480358

Από τα βασικότερα tips που μπορεί κανείς να δώσει για τα σουβενίρ είναι από ποιο σημείο να τα αγοράσει. Στις περισσότερες τουριστικές πόλεις, γύρω από το κέντρο ή την κεντρική πλατεία πιο συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να βρει μεγάλα μαγαζιά με αναμνηστικά. Εκεί συνήθως υπάρχει ποικιλία αλλά και λίγο πιο τσιμπημένες τιμές. Οι πλανόδιοι έχουν χαμηλότερες τιμές, αλλά συχνά μπορεί να είναι κακής ποιότητας, ενώ το παζάρι επιβάλλεται. Οι χαμηλότερες τιμές και ανεκτή ποιότητα συνδυάζονται συνήθως σε μαγαζάκια της γειτονιάς – τα σουπερμάρκετ επίσης βολεύουν ειδικά για μαζικές αγορές, αλλά στερούν κάτι από τη μαγεία της ανεύρεσης.

shutterstock_256531918

Άλλο ζήτημα είναι η παρόρμηση. Αρκετές φορές μπορεί κανείς να μπει στον πειρασμό να αγοράσει το πρώτο που θα βρει, ώστε να ξεμπερδεύει. Από τη μία βολεύει ως κίνηση για να μην υπάρχει το άγχος του ψαξίματος, από την άλλη στο πιο κάτω στενό μπορεί κανείς να βρει κάτι ακόμη καλύτερο! Καλύτερο είναι ίσως να έχει γίνει μία μικρή έρευνα αγοράς, να καταπολεμηθεί η παρόρμηση ώστε να γίνει η καλύτερη επιλογή. Βέβαια, υπάρχουν και οι υπέρμαχοι της ευκολίας – και αυτό καλό και σεβαστό. Στο κάτω – κάτω, σε διακοπές είμαστε!

shutterstock_258520958

Το είδος της συλλογής είναι κάτι ακόμη που σκέφτονται οι περισσότεροι ταξιδιώτες. Εδώ εμπίπτει το “έκαστος στο είδος του”. Άλλο συλλέγει μινιατούρες αξιοθέατων, άλλος χρηστικά είδη, κάποιος τρίτος μπλουζάκια ή άλλο είδος ρουχισμού. Φαγητό, ποτό, καρτ-ποστάλ, τσάντες, ποτήρια ή ακόμη και απλούστερα πράγματα όπως εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, χάρτες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαρακτηρίζει το ταξίδι. Τα είδη αναμνηστικών θα τα δούμε εκτενέστερα σε επόμενη ανάρτηση.

shutterstock_291509327

Το διαθέσιμο χρηματικό ποσό που θέλει να ξοδέψει κανείς αποτελεί άλλον ένα παράγοντα ως προς την απόφαση. Αυτό συνδέεται σίγουρα και με το πόσα αναμνηστικά θα φέρει κανείς μαζί του και πόσες υποχρεώσεις έχει. Αν φέρνει κανείς πολλά για φίλους, τότε μία αρκετά οικονομική λύση είναι το ζητούμενο. Αν όχι, τότε ξαναγυρνάμε στην κατηγορία προσωπικού γούστου και επιθυμιών.

shutterstock_260914325

Το θέμα των ποσοτήτων, του μεγέθους και της επιλογής συγκεκριμένου είδους σχετίζονται και με μία άλλη παράμετρο, που καμία φορά μπορεί να μας διαφύγει. Πρόκειται για το μέγεθος της αποσκευής – χειραποσκευής – βαλίτσας που έχουμε μαζί μας. Όσο πιο πολλά πάρουμε, τόσο πιο πολύ θα δυσκολευτούμε. Ομοίως αν τα σουβενίρ είναι ογκώδη. Ειδική κατηγορία αναμνηστικών είναι τα εύθραυστα που θέλουν μεγάλη προσοχή στο πακετάρισμα. Όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, μπαίνει και το κριτήριο του τι επιτρέπεται να μεταφερθεί ως χειραποσκευή ή πρέπει να μπει υποχρεωτικά στις βαλίτσες (πχ ποτά, ογκώδη ή αιχμηρά αντικείμενα και άλλα).

shutterstock_312437960

Η επιλογή κατάλληλου αναμνηστικού, λοιπόν, είναι πολυπαραγοντική υπόθεση και ταυτόχρονα αρκετά απλή. Αρκεί να συνυπολογίσει κανείς όλες τις παραπάνω παραμέτρους και είναι έτοιμος για ταξίδι.

Φύγαμε για ταξίδι και souvenirs, λοιπόν! 

Κλείσε εισιτήριο εδώ!

Η ομάδα της Travelplanet24 βρίσκεται σε διάφορα μέρη στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε, έχετε τις εξής επιλογές:

– βρείτε μας στη σελίδα του travelplanet24.com στο Facebook,
– γραφτείτε στο κανάλι της Travelplanet24 στο YouTube,
– ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα μέρη μέσα από τις περιπλανήσεις της ομάδας μας στο Foursquare,
– ακολουθήστε μας στο Twitter @travelplanet24,
– γραφτείτε στο RSS feed του blog μας.

About kitsosmitsos

kitsosmitsos

Ο Χρήστος είναι Blogger με έμφαση στα ταξιδιωτικά και μπορείτε να τον βρείτε στο twitter, στο google+ και σε άλλα social media channels ως kitsosmitsos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Comment