Αστυπάλαια, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων

Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά (όπως τη λένε οι ντόπιοι) είναι ένα ιδιαίτερο νησί. Διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα, το όλο τοπίο όμως και η αρχιτεκτονική του τόπου προσεγγίζει περισσότερο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Κατά δεύτερον, έχει ιδιαίτερο σχήμα που μοιάζει με πεταλούδα. Το νησί έχει, στην ουσία, δύο κομμάτια τα οποία ενώνεται με στενή λωρίδα γης που ονομάζεται Στενό. Το “Έξω Νησί” είναι το περισσότερο ανεπτυγμένο από τουριστικής και οικιστικής πλευράς, ενώ στο “Μέσα Νησί” βρίσκεται ένας κύριος οικισμός, το Βαθύ.

0000812

Το νησί προσεγγίζεται τόσο με πλοίο όσο και με αεροπλάνο. Το ταξίδι από Πειραιά διαρκεί αρκετές ώρες και φτάνει στο νησί ξημερώματα. Η Αστυπάλαια συνδέεται και με άλλα νησιά του Αιγαίου με μικρότερα καράβια ή/ και δρομολόγια της άγονης γραμμής.

 p_0001

Ένα από πλεονεκτήματα του νησιού της Αστυπάλαιας είναι ότι – προς το παρόν – δεν κατακλύζεται από επισκέπτες. Ίσως λόγω του πολύωρου ταξιδιού ίσως λόγω ότι στην ακτοπλοϊκή γραμμή που εξυπηρετεί την Αστυπάλαια βρίσκονται ενδιάμεσα περισσότερο τουριστικά νησιά (Πάρος, Νάξος, Αμοργός), το γεγονός είναι ότι ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο το νησί έχει ακριβώς τον κόσμο που “χρειάζεται”. Αυτό μεταφράζεται σε παραλίες με κόσμο μεν αλλά όχι υπερβολικά γεμάτες, σε εστιατόρια και μπαρ όπου μπορεί κανείς να βρει να καθίσει. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο γνωστό, άρα και επισκέψιμο.

_DSC0605

Ο κυριότερος οικισμός του νησιού είναι η Χώρα, που παρεμπιπτόντως είναι μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Οι χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι που έχουν αλλάξει χρήση, το μεσαιωνικό Κάστρο των Κιουρίνι, οι εκκλησίες που δεσπόζουν σ’ αυτή και άλλα πολλά ξεχωρίζουν.  Η Χώρα αποτελεί μία ξεχωριστή ανάρτηση από μόνη της και θα την επισκεφτούμε σύντομα. Κοντά στη Χώρα βρίσκεται ο Πέρα Γιαλός, το παλιό λιμάνι του νησιού με την οργανωμένη παραλία και τα εστιατόρια με καλή θέα προς το κάστρο.

dsc_0438

Από την άλλη πλευρά της Χώρας, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Λιβάδι. Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικισμό με αρκετά καταλύματα, εστιατόρια και καφέ. Μετά το Λιβάδι βρίσκονται αρκετές γνωστές παραλίες του νησιού. Η πρώτη που συναντά ο επισκέπτης είναι τα Τζανάκια με πεντακάθαρα νερά, βότσαλο και βράχια για ατελείωτες βουτιές. Εκεί βρίσκει κανείς συχνά γυμνιστές, ενώ προσφέρει θέα προς το κάστρο.  Αμέσως μετά βρίσκεται η παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου, με ταβέρνα και beach bar.

astypalaia sea 5

Δύο από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι οι Βάτσες και τα Καμινάκια. Είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο μέσα από χωματόδρομο – για τις Βάτσες είναι πιο ομαλός, για τα Καμινάκια χρειάζεται λίγη προσοχή σε κάποια σημεία. Στις Βάτσες υπάρχει beach bar, ενώ στα Καμινάκια βρίσκει κανείς μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού με φρέσκο ψάρι, ωραίο κρέας και μεζέδες.

0001112

Το Στενό έχει και αυτό τις παραλίες του. Το Μικρό και Μεγάλο Στενό είναι ίσως οι πιο εύκολες στην πρόσβαση, οι Πλάκες ενδείκνυνται για πολλές βουτιές και κολύμπι γύρω από τα βράχια. Στην Ανάληψη, εκτός από τις ταβέρνες, βρίσκει κοντά κανείς και την παραλία Μπλε Λιμανάκι – ωραία παραλία, αλλά να πάτε νωρίς για να προλάβετε ηρεμία.  Δίπλα στη Μαλτεζάνα (Ανάληψη) βρίσκεται ο Σχοινόντας που αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Οι ωραιότερες, ίσως, παραλίες του νησιού βρίσκονται απέναντι από τη Μαλτεζάνα, στα ακατοίκητα νησάκια Κούνουπα και Κουτσομύτη. Είναι προσβάσιμα με καραβάκι από τη Μαλτεζάνα – τα χρώματα των νερών είναι τρομερά και αξίζει σίγουρα η επίσκεψη!

Στη Χώρα και τον “αέρα” της Αστυπάλαιας θα ξεναγηθούμε σε ξεχωριστή ανάρτηση, καθώς είναι πολλά αυτά τα οποία μπορεί να δει, να κάνει και κυρίως να νιώσει ο επισκέπτης.

Τι λες; Πάμε Αστυπάλαια; 

Κλείσε εισιτήρια εδώ!

Η ομάδα της Travelplanet24 βρίσκεται σε διάφορα μέρη στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε, έχετε τις εξής επιλογές:

– βρείτε μας στη σελίδα του travelplanet24.com στο Facebook,
– γραφτείτε στο κανάλι της Travelplanet24 στο YouTube,
– ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα μέρη μέσα από τις περιπλανήσεις της ομάδας μας στο Foursquare,
– ακολουθήστε μας στο Twitter @travelplanet24,
– γραφτείτε στο RSS feed του blog μας.

About kitsosmitsos

kitsosmitsos

Ο Χρήστος είναι Blogger με έμφαση στα ταξιδιωτικά και μπορείτε να τον βρείτε στο twitter, στο google+ και σε άλλα social media channels ως kitsosmitsos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Comment