Κουτί πρώτων βοηθειών για διακοπές

Η θερινή περίοδος ξεκίνησε και όλοι ανυπομονούμε να έρθει η στιγμή που θα κάνουμε την πρώτη μας καλοκαιρινή εκδρομή ή παραθερισμό στο νησί ή στο χωριό.

prvtes-voitheies

Επειδή κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να συμβούν πολλά μικροατυχήματα και απρόοπτα γεγονότα, από ένα απλό χτύπημα μέχρι μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που θα φάτε, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και ένα κουτί πρώτων βοηθειών για να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Καταρχάς, είναι σημαντικό πριν παραθερίσετε σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό να έχετε ενημερωθεί για τα τηλέφωνα και την περιοχή στην οποία βρίσκονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας ή ακόμη και φαρμακεία.

Επίσης, θα πρέπει να έχετε μαζί σας και το βιβλιάριο υγείας σας, το δικό σας αλλά κυρίως των παιδιών σας και να είστε πλήρως ενημερωμένοι για το ιατρικό ιστορικό τους.

Το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να περιλαμβάνει οινόπνευμα, οξυζενέ, αντισηπτικό σπρέι, βαμβάκι, χειρουργικά γάντια μιας χρήσης και γάζες. Επίσης, καλό είναι να έχετε μαζί σας ψαλίδι, ταλκ, τσιμπιδάκι για την αφαίρεση αγκαθιών και ακίδων. Για πιο σοβαρά χτυπήματα ή τσιμπήματα εντόμων θα πρέπει να έχετε μαζί σας αντιβιοτική αλοιφή, αντιισταμινικά φάρμακα, αντιμικροβιακό σπρέι, αδιάβροχα τσιρότα, αμπούλες αδρεναλίνης και κορτιζόνης σε ενέσιμη μορφή που θα εφαρμοστούν μόνο από γιατρό σε περίπτωση ανάγκης. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να τα προμηθευτείτε όλα μαζί, αλλά να επιλέξετε αυτά που σας καλύπτουν και σας αφορούν.

Για την πρόληψη των τσιμπημάτων από έντομα προμηθευτείτε ένα εντομοαπωθητικό σπρέι ή μια αλοιφή. Για τυχόν δερματικές βλάβες λόγω της έκθεσης στον ήλιο, καλό είναι να έχετε μαζί σας μια κρέμα για εγκαύματα και μία ενυδατική κρέμα για να αναζωογονήσετε το δέρμα σας μετά από την πολύωρη έκθεσή του στον ήλιο.

Όσον αφορά στα φάρμακα, προμηθευτείτε χάπια για το στομάχι, ειδικά αν υποφέρετε από παλινδρόμηση στομάχου, φάρμακα για τη διάρροια και για τον εμετό ή αναλγητικά για να αντιμετωπίσετε πόνους στην κοιλιά ή ημικρανίες. Είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας αντιπυρετικά φάρμακα και ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο, αν ταξιδεύετε μαζί με μικρά παιδιά.

Αν κάποιος από την οικογένεια πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα ή έχει κάποια αλλεργία προμηθευτείτε τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την συγκεκριμένη νόσο και αποθηκεύστε στο τηλέφωνό σας τον αριθμό τηλεφώνου του γιατρού που παρακολουθεί το πάσχον άτομο. Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να λάβετε προσωπικές συμβουλές από τον γιατρό σας για το τι θα πρέπει να προσέχετε.

Προτού χορηγήσετε στα παιδιά σας οποιοδήποτε φάρμακο συμβουλευτείτε έναν γιατρό για την δοσολογία και το αν θα πρέπει να το λάβει τη δεδομένη στιγμή.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων που έχετε στο σπίτι σας, αλλά και των αποστειρωμένων επιδέσμων. Σημειώστε το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων, ώστε να το έχετε εύκαιρο σε περίπτωση ανάγκης.

Το κουτί πρώτων βοηθειών δεν πρέπει να σας αγχώνει ή να σας τρομάζει. Ο λόγος που το προμηθεύεστε είναι καθαρά προληπτικός και φυσικά, ευχόμαστε σε κάθε περίπτωση να είναι αχρείαστο! Όμως για παν ενδεχόμενο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, ειδικά αν έχετε μαζί σας παιδιά ή αν κάποιος ή κάποιοι από την οικογένεια παρουσιάζουν κάποια ευαισθησία ή πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα ή κάποια αλλεργία.

About Christos V.

Christos V.

Ο Χρήστος Βαρέλογλου είναι Market Manager στην Travelplanet24 και ένα Web Junkie της Εταιρείας μας :) . Τον βρίσκετε εύκολα στο Google+ και στο LinkedIn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

  1. John says:

    Αυτό δεν είναι κουτί Α’ βοηθειών, αλλά η σημαία της Ελβετίας!

Leave a Comment