Αίγινα, το νησί με τα φιστίκια

Η Αίγινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, μετά τη Σαλαμίνα. Απέχει μία ώρα και ένα τέταρτο με τα συμβατικά καράβια από τον Πειραιά, ενώ η ακτοπλοϊκή σύνδεση γίνεται και με ιπτάμενα δελφίνια που κάνουν την απόσταση σε περίπου τριανταπέντε λεπτά. Συνδέεται επίσης με το Αγκίστρι, τον Πόρο, την Ύδρα και τα Μέθανα, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται εκδρομές προς την Αρχαία Επίδαυρο, συνήθως όποτε έχει παραστάσεις. Αν και κοντά στον Πειραιά, μέχρι πριν λίγα χρόνια το νησί ήταν κάπως παραμελημένο τουριστικά. Πλέον, πιθανόν λόγω χαμηλού κόστους μετάβασης, αρκετός κόσμος προτιμάει να πεταχτεί στο νησί για ημερήσια εκδρομή, σαββατοκύριακο ή και μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές.

aegina

Χαρακτηριστικό του νησιού της Αίγινας είναι το φιστίκι με ονομασία προέλευσης, το περίφημο φιστίκι Αιγίνης. Αν περιπλανηθεί κανείς στο νησί, θα δει το δέντρο της φιστικιάς με τους καρπούς του, από το οποίο προέρχεται ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός. Η μορφολογία του εδάφους και το κλίμα ευνοούν τη συγκεκριμένη παραγωγή. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι κάθε Σεπτέμβριο λαμβάνει χώρα στο νησί της Αίγινας η Γιορτή Φιστικιού, με πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο και φυσικά αφιερώματα στον καρπό αυτό. Ψημένο ή άψητο, φεύγοντας από το νησί μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μερικά σακουλάκια για εσάς και για δώρο προς τους δικούς σας.

aegina12

Η Αίγινα έχει πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η εγγύτητά της με την Αθήνα έχει παίξει το ρόλο της σ’αυτό. Από τα σχολικά χρόνια ίσως θυμόμαστε το νόμισμα που είχε κόψει η πόλη της Αίγινας με τη χελώνα στη μία του πλευρά. Οι κυριότεροι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού είναι τρεις: ο κύριος αρχαιολογικός χώρος, γνωστός και ως Κολώνα, ο ναός της Αφαίας, ο ναός του Ελλάνιου Διός. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας βρίσκεται δίπλα στην πόλη της Αίγινας και αποτελούσε την παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Πήρε το όνομά του από την μοναδική κολώνα που στέκεται πλέον όρθια και φαίνεται και όταν έρχεται κανείς με το πλοίο από τον Πειραιά. Ο ναός της Αφαίας, που παλιά ονομαζόταν και ναός της Αθηνάς Αφαίας, είναι αρκετά καλά διατηρημένος, ενώ προσφέρει θέα σε όλο το Σαρωνικό.

Η Αίγινα έχει αρκετές παραλίες, μικρότερες και λίγο πιο μεγάλες. Μπάνιο μπορεί κανείς να κάνει ακόμη και μέσα στην πόλη, καθώς υπάρχει οργανωμένη πλαζ κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι ο Μαραθώνας, η Αιγινίτισσα, η Βαγία, η Αγία Μαρίνα και η Πέρδικα. Οι παραλίες ποικίλουν από αμμώδεις και αβαθείς, που προσφέρονται για μικρά παιδιά, μέχρι πιο βαθιές και καθαρές για κολύμπι.

Η πόλη της Αίγινας διαθέτει εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, κυρίως στον παραλιακό δρόμο καθώς και στον παράλληλο εμπορικό. Τα περισσότερα σπίτια της πόλης είναι διατηρητέα, δίνοντας μία όμορφη όψη στον επισκέπτη. Η Αίγινα υπήρξε η πρώτη ανεπίσημη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, μετά την επανάσταση του 1821. Επιπλέον, το νησί διαθέτει αρκετά μοναστήρια, κυρίως γυναικεία. Δεν είναι λίγος ο κόσμος που επισκέπτεται το νησί για θρησκευτικό τουρισμό.

Είτε για μικρότερη είτε για μεγαλύτερη απόδραση, η Αίγινα είναι ένα νησί που έχει να προσφέρει αρκετά στον επισκέπτη. Προσφέρεται για χαλάρωση σε απόσταση περίπου μίας ώρας από τον Πειραιά. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αλλάξετε παραστάσεις από το κλεινόν άστυ, σκεφτείτε την εναλλακτική της Αίγινας.

Βρείτε φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αίγινα και βουρ για ταξιδάκι!

Περισσότερες επιλογές:

– Εξερευνήστε κι άλλα μέρη μέσα από την ενδιαφέρουσα ματιά του kitsosmitsos
– Γραφτείτε στο RSS feed του blog της Travelplanet24 για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας
– Διαβάστε άλλα άρθρα της κατηγορίας Ταξιδεύοντας

 

About kitsosmitsos

kitsosmitsos

Ο Χρήστος είναι Blogger με έμφαση στα ταξιδιωτικά και μπορείτε να τον βρείτε στο twitter, στο google+ και σε άλλα social media channels ως kitsosmitsos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

14 Comments

  1. ΤΟΤΑ says:

    Hey Συγγνώμη για την επικοινωνία μέσω των comments άλλα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η πρώτη φωτογραφία είναι της Ύδρας και όχι της Αίγινας.

Leave a Comment